13 Kasım 2009 Cuma

BRC-IFS-ISO22000

BRC 1998 yılında İngiliz perakendecileri tarafından gıda üretim tesislerinde max. hijyen standardının sağlanması amacıyla yayınlanmıştır.
IFS Gıda güvenliğinin sağlandığının garanti altına almak amacıyla kurulmuştur. 2002 yılında Almanya orjinli kurulmuştur. 2003 yılında Fransa 4.versiyon çalışmalarına yardımcı olmuştur.2007 yılında yapılan 5.versiyon çalışmalarına İtalya'nın katılımıyla üç ülkeyi kapsayan bir sistem oluşmuştur.
ISO22000 ise 2005 yılında İsviçre'de 'standartların geliştirilmesi, ürün ve hizmetlerin uluslar arası dolaşımına katkı sağlanması' amacıyla kurulmuştur. ISO22000 diğer standartlara göre daha yaygın bir kullanım alanına sahiptir.
Bu standartların herüçüde HACCP gıda güvenliği planı içerirler. Ve denetim süreleri 12 aydır (IFS, ISO22000)(BRC6-12 ay)
BRC ürün bazında olşturulabilen bir sistemdir.(gıda-ambalaj, tüketici ürünleri, depolama ve dağıtım, non GMO ürünler)ürün özellikleri ve bileşenlerini kapsalı bir şekilde ele alır.IFS de ise ürün ategorileri oluşturulmuştur.ISO22000'nde ise ürün kategorizasyonu yoktur. Sadece HACCP planı içinde ürün tanımlamaları yapılır.
BRC veIFS de müşteri odaklılı söz konusudur. Güvenli ürün üretilmesinin yanı sıra müşteri beklentilerinin karşılanması ve müşteri memnuniyeti de dikkate alınır. ISO22000 de ise böyle bir kaygı yoktur. Asıl amaç güvenli gıda üretmektir, müşteri memnuniyeti arka plandadır. ISO sisteminde kalite başka bir standartla takip edilir(ISO9001).
Elde edlen ürünün kalite,ağırlık vb. özellikleri ISO2200 dekontrol edilmezken BRC de bu özellikler ayrı bir madde olarak ele alınmıştır.
BRC ve IFS GMO ve alerjen maddeler üzerinde durmuşve dikkat edilmesi gerekli noktaları belirtmişlerdir. Fakat ISO22000 de bu konulara değnilmemiştir. Benzer şekilde proses aşamalarında ve sonunda oluşabilecek atıkların imhası BRC ve IFS de anlatılırken ISO22000 de yer almamıştır.
BRC de sertifikasyonun sağlanabilmesi için olmazsa olmaz (Fundamental) maddeler vardır. Bu maddeler de olan uygunsuzluk sertifikanın alınamamasına neden olur.
IFS de ise dikkat edilmesi gereken maddeler vardır. Bu maddeler de oluşan uygunsuzluğa knockout verilmesi birkaç ay sonra denetim yapılıp bu uygunsuzluğun giderilip giderilemediğinin kontrolü yapılır.
ISO22000 de de olmazsa olmazmaddeler vardır fakat bu maddeler karşısında nasıl davranılacağı değişkendir.
BRC laboratuar testlerini de içerir. laboratuar hijyeni, güvenliği konularında dikkat edilmesi gereken noktalara değinir.ISO içinse laboratuar güvenlği ayrı bir standarttır(ISO17005).
ISO22000 ürün güvenliğini incelerken tedarikçileri,proses aşamalarını, çalışma ortamı hijyenini incele. IFS de ise ürünle, personelle, üretim hattıyla, ürün nakiylesiyle ilgili tüm aşamalar çok daha kapsamlı ve açıklayıcı olarak ele alınmıştır. BRC ise tüm bunlara ek olarak üretim hattına girebilecek yabancıları, üretim hattına yapılabilecek sabotaj ihtimalini dahi ayrı bir madde olarak ele alır.
Madde madde ele alındığında BRC veIFS daha kapsamlı gibi görünse dahi ISO22000 gıda zincirinin tümünü ele alır. Yani BRC' e göre asıl sorumluluk perakendeciye aittir, IFS'e göre ise üreticiye aittir. ISO22000 ise bunların tümünü kapsar. Daha öncesinde ISO sistemikurulmuş bir tesise IFS yada BRC uygulanmasının nispeten kolay oluşunun nedeni budur.
ISO22000'nin BRC veIFS'den en önemli farkı ise, ISO22000 de iyi uygulamalar (good practices) için gereklilikler listelenmiştir. Bütün kuruluşlar ve tüm pozisyonlar için bütün gerekliliklerin tamamını listelemek mümkün değildir.ISO22000 iyi ygulamalarının yerine getirilmesini ve kuruluşların bu uygulamaları tanımlamalarını bekler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder